Något som verkar vara vanligt förekommande i Sverige är att det verkar vara fult att prata om pengar.

Censur när det gäller att prata om pengar?

Folk har ofta en tendens att framförallt inte prata om hur mycket de tjänar.

Det är precis som att det är fult att berätta vad man tjänar för att man kan trampa någon annan på tårna och att folk tror att man är bättre än alla andra.

I Sverige råder ju alltjämt Jantelagen, vars grundutgångspunkt är att man inte skall tro att man är bättre än någon annan.

Jag har en teori om att denna lag direkt är korrelerad med varför Socialdemokraterna har haft så stor makt så pass länge i Sverige. Ingen är bättre än någon  – alla är lika bra – och alla skall ha det lika bra.

Oavsett om du är smartare eller jobbar hårdare så är du inte bättre än någon annan. Om du då även pratar om att du tjänar mer pengar än andra så är du per definition i Sverige ett girigt svin.

I USA är det tvärtom – där är det status att ha mycket pengar, att jobba hårt och att vara smart. Folk har inte problem att prata om pengar.

Det folk i Sverige inte brukar ha problem att prata och gnälla om är olika sorters lån. Hur ”vidrigt” det är att långivare kan kapitalisera på folk i nöd av pengar.

Sen att ”nöd” kanske inte är en semesterresa till Thailand verkar folk glömma.

Hursomhelst, när vi väl pratar om lån. Går du planerna på att ta ett smslån så kan du jämföra smslån här. En rätt bra sajt faktiskt.