Etikett: Vision

Namntrender inom sport och fackförbund

Vi satt och diskuterade namn på organisationer här om dagen. Exempelvis verkar det som att det i sportvärlden finns två trender, antingen väljer de ett namn som låter amerikanskt och särskilt som något ut den nordamerkanska hockeyligan eller basketligan, såsom Frölunda Indians. Eller väljer de namn efter sin huvudsponsor. Jag minns att basketlag i Sverige redan på nittiotalet hette som företagen som sponsrade dem, såsom Kärcher. Det lustiga är att man även kan se en modernisering i helt andra sorters organisationer som exempelvis fackförbund. Numera finns det inte bara traditionella korrekta namn som Byggnadsarbetareförbundet eller Ingenjörsförbundet. Idag finns det fackförbund som heter till exempel Vision och Union. Det låter kanske lite fräschare, men namnen avslöjar inte så mycket vilka yrkeskategorier de representerar. Vad kommer att vara moderiktigt om femtio år? Kommer det att vara populärt med kinesiskt klingande namn då? Eller kommer vi kanske bli lite retro-betonade och gå tillbaka till traditionella svenska namn.

SKTF

Sveriges Kommunaltjänstemannaförbund – SKTF har funnits i Sverige sedan 1937. Fram till år 2011 hette de SKTF, men år 2011 bytte de namn till vision, då de inte längre enbart organiserade kommunala tjänster, så bokstäverna SKTF hade på sätt och vis tappat sin mening. Numera kan även anställda inom landsting, kyrkan och privara företag bli medlemmar i Vision. Att vara medlem i förbundet kostar en liten summa varje månad, en så kallad medlemsavgift, denna avgift är beroende av hur mycket du tjänar varje månad. Du betalar alltså en liten procentsats av din lön. Hos Vision ingår en inkomstförsäkring, men denna kan du endast dra nytta av om du är med i en A-kassa, vilket inte ingår i medlemsavgiften utan denna ansöker du om separat. Att gå med i en A-kassa är något som förbundet rekommenderar alla medlemmar att göra, då detta är en personlig ekonomisk trygghet för medlemmen. Att vara medlem i facket kan vara en riktigt bra idé, så här kan du bli medlem i facket. Att vara medlem i facket innebär att du inte står ensam när problem
eller brister uppstår på din arbetsplats. Det kan vara tufft att som
anställd stå på sig emot ett starkt och väletablerad bolag. Men faktum är att facket är minst lika starkt. Med åren har
fackförbunden samlat på sig mycket erfarenhet och har närmat sig i stort
sätt alla tänkbara problem som kan dyka upp på en arbetsplats. Du kan bl.a. få stöd i din löneförhandling och hjälp med coachning till ett lönesamtal.

© 2018 Remote Viewer

Tema av Anders NorenUpp ↑